Udaljena podrška, Remote Support

Ako ste susjedov mali (sinonim za osobu koju možete zovnuti besplatno da vam pomogne, pogurati automobil, spustiti stari frižider, popraviti kompjutr itd.) koji se razumije u kompjutere onda ste sigurno bar jednom dobili poziv neko vašeg poznanika, prijatelja vaših roditelja, koji čitav u panici govori “ništa nisam uradio a sve mi je nestalo“, i na kraju shvatite da je dokumente držao u kanti za smeće.

Što nam to omogućava program za udaljeni pristup?

Programi za udaljeni pristup ili za udaljeno upravljanje dozvoljavaju nam da udaljeno kontroliramo jedan kompjuter sa drugog kompjutera kao da se fizički nalazimo ispred kompjutera i to je baš ono što nam treba u tim trenutcima.
Programi za udaljeni pristup su programi koji su korisni u raznim situacijama, daju vam mogućnost da udaljenom podrškom pomognete nekom svom oko problema sa kompjuterom, ili u slučaju kad vam je potrebno nešto sa vašeg kompjutera koji nije uz vas pa ste primorani da se spojite na njega i pošaljete datoteku koju ste zaboravili prebaciti na USB.

Kako to napraviti?

Da bi bili u mogućnosti spojiti se na udaljeni kompjuter prethodno je potrebno instalirati program na kompjuter na koji se spajamo (host).
Kada smo ispunili taj preduvjet da bi se uspješno spojili na udaljeni kompjuter potrebni su nam važeći pristupni podaci (korisničko ime, lozinka, IP adresa, ID broj) pravilno podešen vatrozid, antivirusni program itd.

Međutim nemojte da vas uplaše tehnički preduvjeti za spajanje, jer trenutno je u ponudi toliko programa koji vam omogućuju da bez ikakvog naprednog tehničkog znanja jednostavno i brzo udaljeno spajanje.

Jedan od tih programa je i TeamViewer

Vjerovatno jedan od najboljih besplatnih programa (ako ga koristimo u nekomercijalnu svrhu) za udaljeni pristup. Ukoliko nam je potreban za poslovne svrhe onda možete kupiti licencu. Sam program ima toliko korisnih dodataka i nevjerojatno je lagan za instaliranje, bez potrebe za posebnim konfiguriranjem routera ili vatrozida.
Podržava video-glasovni poziv, tekstualno dopisivanje, isto tako podržava prebacivanje datoteka itd.
Neovisno o operativnom sistemu Windows, Mac ili Linux u trenu vam je omogućen udaljeni pristup.

Pošalji upit.