Što je to UPS

 

(eng. uninterruptible power supply)?

 

To je sistem osmišljen kao rezervno napajanje koje u slučaju nestanka električne energije pruži sekundarno napajanje vašem računalu koje vam osigurava dodatno vrijeme da sačuvate dokumente na kojima radite i sigurno pogasite računalo.

S obzirom da nikada nismo sigurni kada će doći do iznenadnog nestanka električne energije, a češći su prekidi u periodu kada su vremenske prilike loše, odabirom odgovarajućeg UPS-a osiguravamo kontinuirani rad na vašem računalu.

Ne tako rijetko se desi da uloženi trud na nekom projektu na kojem ste radili prije nestanka električne energije bude uzalud bačeno vrijeme jer niste uspjeli sačuvati vaš rad, no UPS vaše računalo štiti i od strujnih udara koji mogu prouzročiti nezamislive posljedice, kvar na disku i gubitak dokumenata neophodnih za nastavak obavljanja vašeg poslovanja.

Bez obzira na to što ste svjesni da do toga može doći najčešći scenario je da se tek nakon prouzrokovane poteškoće odlučimo na nabavku bilo kakve zaštite za računalo, da li je to letva sa prenaponskom zaštitiom ili UPS.

Mi smo kao našu dužnost uzeli da vas informiramo o tome kako odabrati odgovarajući UPS uređaj koji će najbolje odgovarati vašim potrebama te zaštititi vašu digitalne imovine.

Tipovi UPS-a

Postoje tri glavna tipa UPS-a. No kako oabrati koji je odgovarajući za vaše potrebe?Najjednostavniji odgovor i najlakši način je na osnovu problema u vašoj napojnoj mreži.

On-Line, Offline ili možda Line-Interactive UPS. Hmm, to vam baš i ne znači puno. Možda da napišemo nešto više o njima pa da olakšamo odabir, naravno.

  1. Line-Interactive UPS je modle UPS-a koj ključuje automatski regulator napona koji ispravlja nepravilnosti vaše napojene mreže i tim štedi vašu bateriju od trošenja što kao rezultat ima duži vijek vaše baterije. Ovaj tip UPS-a ćemo uzeti kao najblje tip koji se koristi za zaštitu vaših uređaja.
  2. Offile UPS je tip UPS-a koji priključenim uređajima daje direktno napajanje sa vaše strujne mreže sve dok ne dođe do nepravilnosti, smanjenja ili povećanja napona, te u tom slučaju prebacuje napajanje na bateriju.
  3. On-Line UPS je tip UPS-a koji prilikom rada uvijek mogućuje napajanje iz baterije UPS-a koja se konstantno puni, te rezultat takvog rada je stabilan i konstantan napon bez obzira na stanje strujne mreže. Podržavaju najveće opterećenje i koriste se za zaštitu u komunikacijskim ormarima za servere i serversku opremu.

Ali to nije sve. Ipak je potrebno znati još par detalja prije odabira UPS-a

No o tome ćemo pisati sljedeći put.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pošalji upit.